Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sorozatról

2008.01.06

A műsor története

1998-ban a WB televízió csatorna egy új sorozatot tervezett a fiatal Batman-ről, aminek a Gotham City munkacímet adták. Alfred Gough és Miles Millar imádták az ötletet és azonnal beszálltak a projectbe. A terv azonban csak terv maradt. Michael Rosenbaum-ot- aki Lex Luthor-t játssza a Smallville-ben- szánták Harvey Dent szerepére (a későbbi Kétarc). A Batman film újrafeldolgozása miatt a sorozattal a csatornának le kellett állnia.

Gough és Millar míg az új sorozatot, a Smallville-t készítették, a Gotham forgatókönyvéből át tudtak venni dolgokat, mint például Lex elhanyagoltsága és az apja, Lionel Luthor érzéketlensége a fia iránt (ami a Harvey Dent sztoriban is benne lett volna). Clark bizonytalansága és habozása hasonló volt a tinédzser Bruce Wayne forgatókönyvéhez, szerepéhez. A Clark és Lana közti szeret- nem szeret kapcsolat pedig egy az egyben a Bruce és Selina Kyle közti bonyolult kapcsolat. Vicki Vale igazságkeresése és állandó bajbajutása Chloe Sullivan-hez hasonló.

2000-ben a Superboy karaktert csak úgy tudták megvalósítani, ha ruháját és a képességei többségét elveszíti. Megalkották a "No flights no tights" (Nincs köpönyeg, nincs repülés) szabályt, megfogadták, hogy Clark nem fog semmilyen körülmények közt repülni vagy köpönyeget hordani, amíg a sorozat tart. Michael Rosenbaum-ot választották a csendes és titokzatos természetű Lex Luthor szerepére, a fiatal építőipari munkás-modell Tom Welling-et Clark Kent szerepére. A többi szereplő: Kristin Kreuk Lana Lang-ként, Allison Mack Chloe Sullivan-ként, Sam Jones III Pete Ross-ként, Annette O’Toole Martha Kent-ként (aki Lana Lang-ot játszotta az 1983-as Superman III filmben) és John Schneider Jonathan Kent-ként (aki a népszerű Hazárd Megye Lordjai-ban szerepelt).

Áttekintés

A Smallville a népszerű DC Comics karakterre, Superman-re épül. A sorozat a fiatal Clark Kent életét követi nyomon Smallville-ben, Kansas-ben, a 21. század elején. Bemutatja, hogy Clark hogyan éli kamaszkorát mialatt szuperképességekre tesz szert (szuperlátás, szuperhallás stb.…), rájön földön kívüli eredetére, és igyekszik megtalálni élete értelmét, sorsát.

A sorozatban gyakran megjelennek Clark Kent életének fontos szereplői: próbák és csapások, melyek nevelőszüleit, Jonathan Kent-et és Martha Kent-et érik; felkavarják barátságát Chloe Sullivan-nel és Pete Ross-sal. Figyelhetjük megpróbáltatásait szerelmével, Lana Lang-gal, valamint egészen sajátságos barátságát a fiatal Lex Luthor-ral. A Kriptonit vissza-visszatérő elem a sorozatban, amely bizarr és alapvető változásokat okoz az emberi szervezetben és a fiatal szuperhős gyakran találkozik mutánsokkal, akiknek ezáltal hihetetlen képességeik vannak, mint pl. alakváltás és más paranormális képességek. (Emiatt a sorozatot gyakran bírálják, hogy túlnyomó részt „a hét rosszfiúja” részekből áll, azaz mindig van egy akit le kell győzni.)

A Kriptonit Clark-ra, mint kriptonira különböző hatással lehet. Az alapötlet az volt, hogy Clark legyőzhetetlen, kivéve, ha kriptonit van a közelében. A különböző színek más-más hatással vannak rá. Zöld: fizikailag legyengíti és így meg is lehet őt ölni, ha túl sokáig van a közelében. Piros: Az erkölcsi normáitól szabadítja meg Clark-ot és előjönnek a sötét gondolatai. Fekete: Kettészakítja Clark-ot 2 különböző személyiségre (Clark Kent és Kal-El). Ezüst: (a képregényben nem volt benne) paranoiát okoz nála.

A nézők gyakran észrevehetik a sorozatban a vendégszereplők, jelmezek, zenei betétek és díszletek utalásait a Superman képregényekre és filmekre.